
Dear 2011 AASL Coed Softball Captains, 


Arlington Athletic & Social League is here to provide you with a fun and competitive 
adult coed softball league as well as maintain a safe environment for everyone. The 
following document is an overview of what we expect from you, your team, and your 
spectators as well as what you can expect from us as umpires and program managers. The 
umpires are here to maintain the competitive nature of the sport and enforce the rules set 
for this program. Point of contact information has been provided to direct your questions, 
comments, and/or cancellations regarding the league you are involved in. Please notify us 
as early as possible if you know your team is not going to be able to attend your scheduled 
game. 

Sincerely, 

Brad Marshall
 
 
 
 
 

Program Manager/Head Umpire
 

(804)221-5538
 
 
 
 

brad@chasekickballs.com
 
 

bmarshall703@gmail.com

Amanda Ayers
Umpire
(703)424-5053
Amanda@chasekickballs.com
Amanda.ayers@jfhqncr.northcom.mil

Jack Fan
General Manager
(703)881-8889
jack@dcsocialsports.com
jack@playaasl.com

Arlington PRCR Inclement Weather Hotline
(703)228-4715
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Basic Rules and Regulations
1. Number of Players: A team consists of eight (8), nine (9), or ten (10) players in the field 

including a minimum of three (3) females. Maximum number of defensive players is ten 
(10). You can bat any number of players as long as you maintain a two (2) male to one 
(1) female ratio at all times (this includes going from the bottom of the lineup to the top 
of the lineup). 

2. Equipment: The AASL will provide all bases and a new ball for each game. No equipment 
shall be left lying on the field, either in foul or fair territory. 

a. Bats: Bats will NOT be provided by AASL and teams are responsible for bringing 
their own. All bats must have a certified ASA, NSA, and/or USSSA stamp. Any bats 
that do not have at least one of these stamps will not be allowed. 

b. Shoes: All players, coaches, and participants must wear shoes. Metal cleats or any 
type of shoe that has exposed metal on the sole, other than a rivet, may NOT be 
worn. Any player found wearing metal cleats will immediately be ejected from the 
game. 

3. Forfeits: If a team does not have the minimum number of players by game time, a ten 
(10) minute grace period will be granted. After the grace period is up and a team still 
does not have the minimum number of players it will be up to the opposing team’s 
captain to determine between a forfeit, a regulation game with borrowed players, or 
scrimmage with borrowed players. As a courtesy, please give 24-hour notice if your team 
will be forfeiting.  

4. Game Clock: A regulation game will consist of either seven (7) innings or 55-minute 
time limit, whichever comes first. All play will stop 55 minutes from the time your game 
begins by completing the inning the game is currently in. The umpire will give a warning 
of what will be the last inning. The umpire’s clock is the game clock and will inform both 
teams when the game has started. There is no minimum number of innings for a 
complete game if the time limit has been satisfied. After your game is completed, please 
leave the field area as soon as possible. Championship games will not have a time limit 
and will complete the full seven (7) innings unless the Mercy Rule applies. 

a. Rain Delays: If a rainout occurs while a game is in progress, three (3) innings must 
be completed for the game to count. 

i. Arlington PRCR Inclement Weather Hotline: (703)228-4715
5. Scoring: Both teams are responsible for keeping the score had having your score book in 

proper order. Books must be filled out at the beginning of the game with the players’ 
names. Completed books must be shown to the umpire when the ground rules are given. 
All changes to your scorebook must be given to the umpire and opposing team. 

a. Mercy Rule: The mercy rule will be in effect when one team is ahead by
i. Twenty (20) runs after three (3) innings.
ii. Fifteen (15) runs after four (4) innings.
iii. Ten (10) runs after five (5) innings. 

b. Run Rule by Inning: There will be a nine (9) run maximum rule per inning except 
for the last inning. During the last inning teams will be able to score as many runs 
as possible. 

Facebook.com/PlayAASL
 
AASL Coed Softball Rules and Regulations-Page 2



c. International Tie Breaker: If the 55-minute time limit has expired and the game is 
tied, or if the game is tied at the conclusion of the seventh inning, the 
International Tie Breaker rule will go into effect at the start of the eighth inning. 
Under the International Tie Breaker rule, the player to make the last out in the 
previous inning will be placed on second base and the batting order will continue 
from the previous inning. Each batter will begin with two balls and two strikes 
count and will not receive a courtesy foul. During regular season games, the 
international tie breaker rule will only apply to the eighth inning. In the event, 
neither team scores in the eighth inning, the game will end in a tie. During 
championship games, the International Tie Breaker rule will continue until a 
complete inning has resulted in one team scoring more runs than the other.  

6. Hitting:
a. If a male batter is walked with two outs, he will advance to second base, the 

female has the option to hit or take the open base at first. Men always get two 
bases on a walk. 

b. Each person will start with one (1) ball and one (1) strike count. 
c. After two (2) strikes, the batter is allowed one courtesy foul ball, any foul ball after 

that is an out. 
d. The plate and strike mat will be used to determine strikes. A pitch must be 

between 6 ft. and 12 ft. high in order to be considered a strike. 
e. The home run rule will be as follows: Each team is allowed two homeruns. 

Anything after that is an out until the opposing team reaches two home runs, at 
that time it will be reset for each team. 

7. Foul/Fair Territory:
a. Foul/Fair balls are called based upon the umpire’s judgment of where the ball is in 

relation to the foul line when the ball is either touched, caught, or hits the ground. 
People and equipment are NOT an extension of the ground. 

b. If a player makes contact with the ball over fair territory but the balls first contact 
with the ground is foul territory, it is a FAIR ball. If a player makes contact with the 
ball over foul territory but the balls first contact with the ground is in fair territory, 
it is a Foul ball. 

c. If a ground ball hits in fair territory and crosses over the base in fair territory but 
lands foul, it is still a FAIR ball. Bases are considered to be fair territory, thus if the 
ball hits the base it is a FAIR ball. 

d. A ball leaving the field of play by a throw from a defensive player is an automatic 
advancement of one base. Explanation: If an infield player makes a throw and it 
leaves the field of play, it is where the runner was at the time of the release of the 
ball by a fielding player. If the runner was standing on second at the time of the 
release it’s an advance to third. If the runner was at least halfway to the next base 
it is an advancement of that base plus an advancement of the next base. 

e. Any throw from the outfield and leaves the field of play is a two base advancement 
at all times. 

8. Base Running:
a. When a force play is being made at first base, base runners MUST tag the orange 

safety base. If the base runner fails to tag the orange safety bag that runner is out. 
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b. No hard sliding, it will not be tolerated. If an umpire rules that a player slides with 
malicious intent, the umpire has the authority to call that runner out and may be 
subject to ejection from the game. 

c. THE AASL IS NON-CONTACT AND ALL PLAYERS MUST AVOID UNNECESSARY 
CONTACT AT ALL TIME. RUNNERS MUST GIVE THEMSELVES UP, GET OUT OF 
THE WAY OR SLIDE.

i. Obstruction – Defensive fielder who is not in possession of the ball or in the 
act of fielding a batted ball shall not at any time flagrantly impede any 
runner and/or batter. If this happens, the runner is automatically safe at the 
base in which they were heading. 

ii. Interference – The act of an offensive player or team member that impedes, 
hinders, or confuses a defensive player reasonably attempting to execute a 
play. If this happens, the runner who interfered is automatically out.  

iii. Base Path – A base runner is out when he/she runs more than three feet 
from a direct line between that base and the next base in regular or reverse 
order to avoid being touched by the ball in the hand of a fielder. When a 
play, such as a rundown, is made on a runner who has “rounded” a base, 
and that runner is outside of a direct line between bases, the runner 
establishes his/her baseline as a direct line between him/her and the next 
base in regular or reverse order. 

iv. Courtesy Runners – A courtesy runner may be used once per inning. The 
courtesy runner must be the player who made the last out and of the same 
gender. 

9. Infield Fly Rule: An infield fly is a fair ball, not including a line drive, which can be 
caught by an infielder with ordinary effort when 1st and 2nd OR 1st, 2nd, and 3rd bases are 
occupied with less than two (2) outs. Any fielder can catch an infield fly. When it seems 
apparent that a batted ball will be an infield fly, the umpire shall immediately declare 
“Infield Fly – Batter is Out” to aid the runners. If the ball is near the foul lines, the umpire 
shall declare “Infield Fly – Batter is Out, If Fair”. The ball is alive and runners may advance 
at the risk of the ball being caught, or re-touch and advance after a fielder touches the 
ball. If the hit ball becomes a foul ball, it is treated the same as any other foul ball. 

10.Umpire Judgment: There shall be no appeal of any decision of any umpire on the 
grounds that he/she was not correct in his/her decision that a batted ball was fair or 
foul, a base runner was out or safe, a pitched ball was a ball or a strike, or any other play 
involving accuracy of judgment. Any argument is grounds for a player or coach to be 
ejected from the game. No decision of an umpire shall be reversed, except when he/she 
is convinced it is in violation of a rule. If the manager or captain of either team does not 
seek reversal of a decision based solely on a point of rules, the umpire whose decision is 
in question, shall, if in doubt, confer with his/her associate before taking any action. But 
under no circumstances shall any player or person, other than the manager or captain of 
either team, have any legal right to protest any decision and seek its reversal on a claim 
that it is in conflict with these rules. Under no circumstances should any umpire seek to 
reverse a decision made by his/her associates, nor shall any umpire criticize or interfere 
with the duties of his/her associates, unless asked to do so. 

a. Only the captain or co-captain can directly question an umpire’s call on the field. 
Asking the umpire to explain why he or she made the call is encouraged and will 
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be explained to you by the umpire and why the call was made. This should be 
done in a respectful manner. If done in any other way can result in an ejection. 

b. If an ejection occurs, it will be up to the umpire as to allow the player to remain 
with the team inside the dugout (i.e., to keep score or to cheer on their fellow 
team mates). If the player is told by the umpire to leave the field or complex they 
must do so or a suspension can occur for that player. 

c. We are in the public eye every time we step on the softball field, therefore we will 
not tolerate any fighting or physical contact made in a way that endangers the 
players on the field and people off the field. Fighting will result in suspension 
which will be directed by the program manager. 

d. If an altercation occurs on the field of play, the players are asked to remain at their 
respected positions while the umpire sorts out the problem on the field. Base 
runners should also remain on their respected bases. If a player on the team who 
is not involved in the play enters the field of play and does not return to their 
position or dugout, they will be asked to return once; if this player does not 
comply you will be ejected from the game. 

e. These are steps we can use to ensure the safety of the players on and off the field 
and to keep this a fun but competitive league for everyone to enjoy. 

11.Recommendations:
a. Managers, captains, and co-captains are expected to keep your team informed of 

these rules and regulations. Any and all rule changes will be passed down from the 
league to the captains. 

b. You and your team can significantly impact the pace of the game and the number 
of innings played within the 55-minute time limit. Informing your team of these 
rules and regulations as well as encouraging your team to hustle on and off the 
field between innings will significantly increase the opportunity to play a full seven 
(7) inning game. 

c. Please arrive at least fifteen to twenty minutes prior to your game time to warm up 
and prepare yourself to take the field at your scheduled game time.

I have read and reviewed all Arlington Athletic and Social League rules and regulations, 
and will ensure that my team complies with all AASL rules and regulations. 

Team Name:
 
 
 
 
 


Captain’s Signature:
 
 
 
 
 
  Date:

 


Co-Captain’s Signature:
 
 
 
 
 
 Date:
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Roster

All teams must provide a phone number and email address for captains and co-captains. 
Players, if you would like to be included on softball updates, please provide your email 
address.

Team Name:
 
 
 
 
 
 


1. Captain:
 
 
 
 Phone:
 
 


 Email:

 
 
 


2. Co-Captain:

 
 
 Phone:
 
 


 Email:

 
 
 
  

3. Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


4. Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


5. Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


6. Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


7. Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


8. Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


9. Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


10.Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


11.Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


12.Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


13.Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


14.Name:
 
 
 
 
 Email:

 
 
 


15.Name:
 
 
 
 
 Email:
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